Mimari bitirme projeleri mimarlık öğrencilerinin mesleğe ilk adımıdır. Bu ders genellikle en çok kaygı uyandıran derstir. Genellikle mimari proje ritüeli olan haftada iki kere görüşülüp proje hocalarla birlikte geliştirilmez. İlk defa tek başına yapılmak zorundadır. Yedi dönem boyunca öğrenilen tüm tecrübeler bu dönemde sorgulanır.
Mimari bitirme projelerinde başlarken genel olarak konu, arazi ve ihtiyaç programı zaten belirlenmiştir. Bu üç girdi genellikle aynı jurideki tüm öğrenciler için aynıdır. Mimar, pojeyle ilgili istek ve imkânlar göz önünde bulundurarak ihtiyaç proğramı yapar. İlk önce arazi ile ilgili internetten bilgi toplanır. Etrafındaki önemli yapılar, tarihçesi, hakim rüzgar yönü, arazi yakınındaki yapılaşmanın tipolojisi Handikaplı güneşlenme yönü vb. belirlenir ve bir vaziyet planına notlanır. Kotlu vaziyet planı yok ise temin edilir. Sonrasında ise arazi ziyareti yapılır. Arazi ziyaretinde var ise arazi içindeki nitelikli ağaçlar korunacak yapı vb var ise bu yapılar işlenir. Bol bol civarı ile ilgili fotoğraf çekilir ve çevre binalarda çatı cephe vb nitelikli tipolojiler incelenir.
Mimari bitirme projelerinde Arazi ziyareti sonrasında ihtiyaç programı incelenip mekanlar arasında kurulması gereken ilişki diyagramları oluşturulur. Ayrıca kotlu arazi maketi de yapılır. Bu maket ilk çalışmalar için genellikle 1/1000 ölçeklidir. Arazi etrafındaki bir kısım binalar da arazi maketine şematik olarak işlenir. Sonrasında 2d ve 3d şematik diyagramlar hazırlanır. Komşu binalar kat analizi güneşlenme yönü manzara noktaları hakim rüzgar yaya ulaşım analizi yol yoğunluk analizi vb. Analizler yapılır. Ayrıca proje konumuz ile ilgili teknik olarak döküman toplanmalıdır.
Mimari bitirme projelerinde Proje ceşidine göre yaptığımız diyagram ve analizlerle birlikte bir leke çalışması ve kütle maketi çalışılır. Bu çalışmanın tasarım kriterinde verdiğimiz önemlerle çelişmemesi gerekir. Örneğin Örneğin projemiz bir manzara terası ise bu terası bir deniz veya orman yerine niteliksiz bir şehir manzarasına konumlandırmak veya yaya ulaşımının çok önemli olduğu bir projede yayaların ulaşımının sık sık kesildiği bir tasarım yapmak tasarım kararımızla çelişmiş olacaktır. Bu aşama genellikle ilk jüri aşamasıdır. Bu aşamada üretimlerimiz uygun ebatlarda paftalanır ve 1/1000 kütle maketleri ve paftalar sunulur. Sunum yapılırken pafta bize anahtar olmalıdır. Paftanın dışında söylenen sözler juri tarafından önemsenmemektedir.
Bu aşamalardan sonra 1/500 ölçekli kat planı , kesit , görünüş aşamasına geçilmelidir. İhtiyaç programına göre mekanlar oluşturulurken mekanların ihtiyacı olan yükseklikler de ayrıca düşünülmelidir. Örneğin kapalı bir jimnastik salonu 7 metre yüksekliğe ihtiyaç duyuluyorsa 3 metrelik bir katta herhangi bir mekanmış gibi düşünülmemelidir. Projede yapılan en büyük hatalar planları tasarlayıp sonra kesitlerini çizmektir. Planlar ile kesitler aynı anda çizilmelidir. Plan kesit ve görünüşlerde 1/500 ölcekte tek çizgi ile çiziliyorsa duvarlar kalın çizgi ile çizilmelidir. Ayrıca bu safhada taşıyıcı sistem de düşünülmelidir. Kapılar pencereler kapı açılış yönleri vb. Çizimlere eklenmelidir. 2. Aşamada 1/500 bina ve arazi makedi yapılır ama cevre binalar bu ölçekte makete dahil edilmez. Ayrıca üç boyutlu perspektifler de bu aşamada hazırlanmalıdır. Mimari bitirme projelerinde eğer üç yerine dört jüriniz var ise 2. Aşama için düzeltme yapma ihtimaliniz bulunmaktadır. Projeniz üç jüriden ibaretse kapsamlı bir değişiklik asla yapılmamalıdır.
Final jürisi için mimari bitirme projesi için 1/500 maket 1/200 kat planları vaziyet planı kesit görünüş 1/20 sistem kesiti kesit perspektifler vb istenir fakat bu 3 aşamadaki üretim de çok yoğun çalışma gerektiren ayrıca uzman bir ekip tarafından günlerce uğraşılarak yapılabilecek bir emektir. Bu kısımda öğrenci danışmanlığı alınması sizin yükünüzü hafifletecek ayrıca eksik olduğunuz konuları da tamamlayacaktır.
Final jürisi için Final Jürisi olan son jürinin tam notunu almak için tüm aşamaları eksiksiz yapmış olmak gereklidir. Ayrıca ihtiyaç programına ana hatlarıyla sahip olmak ve projeye kendimizden de eklemeler ile tamamlamak gerekir.